Llums i ombres del sector immobiliari a la TRIBUNA IMMOSCÒPIA 2017

Data: 
dilluns, 27 febrer, 2017 - 13:30

Malgrat que s'estan recuperant els nivells de mercat de la dècada passada, existeixen encara incerteses en el futur pròxim del sector immobiliari, especialment sobre l'efecte que pugui tenir una possible pujada de tipus d'interès que els experts veuen segura, però no imminent. Aquesta és una de les conclusions a què van arribar els especialistes reunits el 3 de febrer a CaixaForum (Barcelona) per debatre sobre les expectatives del sector immobiliari el 2017 a la Tribuna IMMOSCÒPIA, acte en què va participar el secretari d'Habitatge i Millora Urbana de la Generalitat de Catalunya, Carles Sala.

 

TRIBUNA IMMOSCÒPIA 2017 - Expectatives del sector immobiliari residencial from Immoscopia on Vimeo

La jornada, organitzada per API - Col·legis i Associació d'Agents Immobiliaris de Catalunya, va servir per confirmar que els agents del sector (inversors, finançadors, servicers, promotors i agents immobiliaris, tots representats en l'acte) són conscients de les expectatives més que optimistes del mercat per a aquest any i els propers, però també de les incerteses que presenta el mercat.
 
Els efectes d'una possible pujada de tipus d'interès, els riscos geopolítics (com el Brexit o la investidura de Donald Trump), les polítiques proteccionistes o la dificultat d'accés a l'habitatge dels sectors més joves de la població són algunes de les preocupacions que van mostrar els agents del sector participants en una jornada que va analitzar les expectatives del sector per al 2017 i els propers anys.

 

L'habitatge puja, però no tant com alguns asseguren

El preu de l'habitatge i la seva tendència van ser objecte de discussió per part dels assistents. Segons José Luis Suárez, professor d'IESE Business School i moderador de la jornada, els preus de l'habitatge s'estan incrementant des del tercer trimestre del 2013. Malgrat això, "tot i que hem començat a recuperar nivells de mercat de la dècada passada, estem encara molt llunyans dels preus / m2 de 2007 (2.052 € / m2) ", que no es recuperaran en termes reals fins a 2027 i molt menys a curt termini, com alguns presagien.
 
També va afirmar que, tot i que l'habitatge és ara més accessible, ens trobem a nivells alts comparats amb altres països i, a setembre de 2016, calien 6,6 anys de renda bruta per pagar un habitatge, molt més que en altres països.
 
És més, els experts coincideixen a destacar que l'habitatge és, en tot cas, més accessible per a un determinat perfil de comprador: persona d'uns 45 anys, amb sou estable i amb nivell adquisitiu suficient per poder canviar d'habitatge. Es tracta, per tant, de compra de reposició, gràcies al fet que ha augmentat la taxa d'estalvi i ha disminuït l'endeutament de les famílies, que tenen ara un 2% més de renda disponible que el 2015.
 
No obstant això, els nivells de compra de primer habitatge, en un escenari d'elevada taxa d'atur juvenil, estan en nivells mínims, la qual cosa preocupa als participants.

 

El lloguer, un problema de difícil solució

Tots els experts van coincidir a assenyalar que el problema del lloguer es concentra bàsicament en les grans ciutats, Madrid i Barcelona, ​​i que està provocat per l'escassetat d'oferta d'habitatges i l'augment de la demanda en els últims anys. Sense anar més lluny, Barcelona concentra un 8% de l'oferta de lloguer d'Espanya i un 20% de la demanda, en dades ofertes pel director de Promoció de Solvia. "I estem parlant d'una ciutat a on el parc d'habitatges de lloguer és del 36% dels habitatges disponibles totals, molt més que Madrid, on l'oferta d'habitatges de lloguer no arriba al 20%, la qual cosa agreuja la situació", assegura Pérez .
 
A més, a diferència del que passa en altres països, a Espanya el 85% d'habitatges de lloguer estan en mans de petits propietaris, no de grans tenidors. Això vol dir que qualsevol política restrictiva o limitadora que s'implementi pot desembocar en l'efecte contrari: la sortida del mercat de lloguer d'aquests habitatges per vendre'ls. "Per tant, el problema del lloguer no se solucionarà amb el mercat privat", afirma Pérez.
 
La solució passa, coincideixen tots els participants, per l'aplicació de polítiques d'oferta que permetin augmentar el parc d'habitatges (com, per exemple, agilitzar els tràmits de gestió de llicències de rehabilitació i / o obra nova, augmentar la seguretat jurídica per als propietaris o nous canvis normatius que donin fluïdesa al mercat de lloguer) i major inversió en infraestructures per millorar les comunicacions.

 

Els bancs tornen a apostar pel totxo

Pel que fa al finançament, des de 2015 els bancs tornen a donar crèdit a les promocions immobiliàries, segons els representants bancaris presents en el debat, però amb una anàlisi prèvia del projecte molt més exhaustiu.
 
Segons José Antonio Alarcón, Director d'Estratègia i Anàlisi Immobiliari de Banc Sabadell, "el 2015 ens vam adonar que no podíem desentendre'ns de la situació i vam crear una divisió immobiliària per donar finançament a promotors", amb l'anàlisi del projecte i de la seva viabilitat real. "Hem de conèixer el desenvolupament del projecte. Ja no es dóna diners per a sòl i punt ".
 
De fet, els bancs van ressaltar que, malauradament, en la compra de sòl s'estan tornant a tenir en compte les expectatives, la qual cosa està provocant un augment del seu preu i és un perill per a l'estabilitat del mercat.

[+] Veure totes les fotografies de l'esdeveniment